מרביתנו מנהלים כיום את הקשרים החברתיים שלנו דרך רשתות חברתיות. בין אם אתם תלמידים בחופשה שמחפשים איך לשרוף את הזמן, אנשי עסקים שוחרי עסקאות או אוהבי סטוצים, או מתמחים בקידום אתרים ובשיווק באינטרנט הכתבה הזו היא בשבילכם. איזו רשת חברתית מתאימה לכם?
בעבר ניהלנו את הקשרים שלנו באופן מבוזר למדי - קצת צ'יטוטים עם חברים ב-ICQ, קצת תכתובות באימייל, ומעטים גם ניהלו בלוג או אתר אישי. הרשת החברתית המודרנית מציעה לנו לנהל את כל הקשרים שלנו עם אחרים.
מהי רשת חברתית?
הרעיון שעבד מאחרי הקמת הרשתות החברתיות הראשונות היה לצורך יצירת קשרים עם חברים מהעבר שלנו. גולשים היו נרשמים ומנסים להגיע דרך חברים לגולשים אחרים בעולם. הרשתות החברתיות הן אחד המאפיינים העיקריים של עולם ה-Web 2.0 ותוכן הגולשים. לראיה, הרשת החברתית האמריקנית MySpace, המאפשרת לכל גולש לפרסם טקסטים, תמונות ווידאו, נקנתה על ידי תאגיד התקשורת Newscorp בלמעלה מחצי מיליארד דולר (יחד עם מספר חברות אחיות. אל תתנו לעיצוב המזעזע של חלק מעמודי המשתמשים של MySpace להטעות אתכם - מדובר באחד האתרים הפופולרים בעולם. אפשר למצוא באינטרנט גם רשתות חברתיות רציניות יותר הפונות גם לקהל המבוגר,המאפשרות לגולשים לפתח מערכת קשרים שיכולה לעזור בקריירה במקום אחד - ובו גם נכתוב לעתים את הגיגינו, נספר על סרטים ותוכניות שאהבנו, ונהיה מקושרים לחברים. כך, חבר יקשר לחבר, ויווצרו מעגלים נוספים של חברים של חברים וחברים של חברים של חברים.
המדריך הזה, מבוא לרשתות חברתיות, מיועד בעיקר למי שעדיין לא שם. אולי שמעתם על התופעה ואתם לא בטוחים במה מדובר ואם זה בכלל עשוי להתאים לכם.
הקשר בין רשתות חברתיות ו קידום אתרים התגבר מאד רק בשנים האחרונות. היכולת להפיץ תכנים ובאמצעותם להפנות גולשים באמצעות קישורים חוזרים לאתר היא מאבני היסוד של עקרונות קידום האתרים ולכן לרשתות החברתיות יש פוטנציאל רב כאמצעי להגדיל את חשיפת התכנים והגדלת הקישורים לאתר. על מנת להבין את החשיבות שגוגל רואה ברשתות החברתיות (למרות היריבות עם Facebook) ניתן להבחין בכמות האזכורים של עמודי פייסבוק ורשתות חברתיות אחרות בעמודים הראשונים של כמעט כל תוצאת חיפוש שמתבצעת כיום ברשת.
ניתן לחלק את עומק השימוש ברשתות חברתיות לצורך קידום אתרים ל-3 רמות:
1. בניית עמודי פרופילים ברשתות חברתיות ושיתוף תוכן באמצעות בלוגים.
התחלת השימוש ברשתות חברתיות למטרות קידום אתרים נעשתה על ידי הפצת מידע באמצעות אתרי שיתוף תוכן כגון : Dig , Stubleupdate, Delicious ו- Reddit. קידום תוכן דרך הערוצים הללו , במיוחד דרך משתמשים פעילים גרם להפצה מהירה של תוכן ועקב כך הגדלה משמעותית של הכניסות לאתר והקישורים שנוצרו אל האתר. עו בדה נוספת שסייעה לקידום האתרים באמצעות פורומים ובלוגים היא שאיכות התוכן שמשתמשים פרסמו בהם היתה ידידותית יותר לקוראים ופחות רישמית ומחייבת לעומת תכנים שפורסמו באתרי העיקרי של החברה, תוך יכולת להוסיף הערות וטוקבקים. התפתחות התוכן שנוצר על ידי הגולשים משכה מצידה כניסות נוספות של גולשים שרצו להגיב גם הם, ו/או לראות מה אחרים הגיבו על ההערות שלהם.
2. אופטימיזציה של מדיה חברתית.
הבלוגים מהווים בד"כ צינור לאתרי התקשורת החברתית, כאשר הם מאפשרים אופטימיזציה של תוכן לצורכי פתיחת טראפיק (תנועת חומר) ורכישת לינקים חדשים .
ככל שהתפתח התוכן בתוך הבלוגים והפרופילים החברתיים, הוא שימש בפני עצמו מקור שמושך תנועה של גולשים. חברות גילו שפיתוח ערוצים חברתיים עוזר להם למשוך לאתר קהלי יעד חדשים שהתעניינו בתוכן שיש בבלוג.
האירועים האחרונים במזה"ת מצביעים על הכוח שיש להפגנות המונים ולתפקיד שיש לאינטרנט ולרשתות החברתיות בעידן המודרני. כיום, יותר מאי פעם בעבר, הפלטפורמות של הרשתות החברתיות כגון Twitter, facebook YouTube ו-Flicker יכולים לגרום לאנשים לחבור יחדיו ולהביא לתוצאות בלתי יאומנות.
מעבר לכותרות, לשווקים המסחריים והפוליטיים בעולם יש הרבה מה ללמוד מהשינויים המהירים והקיצוניים שאירעו במצריים, טוניסיה ובמדינות נוספות ברחבי האזור, במיוחד בכל הקשור למיתוג וקריאטיב.
הגדרת קבוצה
כל התנועות החברתיות, מקורן בצורך אנושי אמיתי ומוגדר, כגון הכמיהה לחופש ממנהיגים עריצים, יצירת עתיד חדש לילדים, והיכולת לבטא דעות מבלי להיכנס לבית הסוהר.
גם עולם המותגים המסחרי מנסה לשייך למוצרים תיוג שיזוהה עם ערכים ואידאלים שהצרכנים היו רוצים לשייך לעצמם : יוקרה, חופש, מקובלות חברתית וכו. יצירת קשר בין צריכת המותג ותכונות אלו יכולה לייצר תנועות חברתית סביב המותג.
עם זאת, לעיתים קרובות מידי אנו רואים דוגמאות למותגים שמנסים ליצור תנועות חברתיות סביבם, באמצעות דיבור על עצמם בלבד. חלקים משתמשים ברשתות החברתיות כלוח מודעות למסירת מסרים רצויים. אבל מדובר באסטרטגיה קלוקלת. חשיבותה של הטכנולוגיה הוא ביכולת שלה לענות על צרכים. הפוקוס צריך להיות בתחומי העניין של הלקוח, שאיפותיו, וחששותיו, וליצור התקשרויות שהופכות לתנועות שיוצרות ערך אמיתי עבור הצרכנים והמותג.
המונח Social Media Optimization), SMO) או "אופטימיזציה לרשתות חברתיות", הפך לאחרונה buzzword בתעשיית השיווק במנועי החיפוש. SMO מתייחס ליישום שינויים בעמודי המידע של החברה ברשתות החברתיות על מנת שניתן יהיה למצוא רותם ביתר קלות בתוצאות החיפוש השונות.
אופטימיזציה של הפעילות במדיה חברתית כגון YouTube, Facebook.Linkdin , נראית כרגע כאלטרנטיבה אטרקטיבית לשיווק באינטרנט. עלויות הפרסום הגבוהות בגוגל, גורמות ליותר ויותר חברות לחפש חלופה ו / או ערוצים נוספים להפצה של תוכן ואינטראקציה עם הגולשים.
המטרה הסופית של כל מסע פרסום שיווקי היא להציג מוצרים או שירותים מול קונים פוטנציאלים רבים ככל האפשר. נכון לעכשיו, מאות מיליונים של חברים רשומים מאכלסים את הרשתות החברתיות ונהנים מהיכולת ליצור קהילות ייחודיות, בכל תחום שהוא. יכולת הפילוח על בסיס גיאוגרפיה, גיל ותחומי עניין הפכה להיות אלטרנטיבה לפרסום ממוקד באינטרנט.
בעוד שמנועי חיפוש מתפתחים וממשיכים לחפש דרכים לגיטימיות לקבוע דירוגים, מדיה חברתית ממשיכה להיות גורם חשוב יותר. למדיה החברתית יהיו שני יתרונות עיקריים : הראשון הוא האינטראקציה הברורה שמגיעה כאשר חברות נמצאות בקשר ישיר עם הלקוחות שלהם. היתרון השני הוא היבט האופטימיזציה למנועי החיפוש, כאשר לינקים במדיה החברתית ואינטראקציות ישפיעו הרבה יותר על דירוג האתר.
אופטימיזציה חברתית למנועי חיפוש (מונח חדש יחסית) מקיפה את הרעיון שלינקים ואינטראקציה במדיה החברתית משחקים תפקיד משמעותי בדירוג החיפוש של אתר האינטרנט. מנועי חיפוש, באופן עקבי, נותנים משקל דירוגי רב יותר לסוגי פעילויות הקישורים שמציעים מרשתות חברתיות, שכן יש בהם לכאורה אינטראקציה לגיטימית בין העסק לבין לקוחות הקצה וכן כי יחסית קשה לזייף את האינטראקציות הללו. מה זה אומר לגבי עסקים? זה אומר שגם אם חברה לא מרוויחה שום הטבה נתפסת מפוסטים בפייסבוק או מטוויטים חוזרים בטוויטר או ממנויי יוטיוב, קיימת הטבה עצומה מבעלות על חשבונות פעילים במדיה החברתית.
כיצד עסקים יכולים למנף את היתרונות העולים מאופטימיזציה חברתית למנועי חיפוש? הנה 10 (וחצי!) רעיונות לאופטימיזציה חברתית למנועי חיפוש שכל עסק יכול ליישם:
1. שימוש בשמות מותגים בפוסטים- שימוש במותג שלך מדי פעם בפוסטים יסייע לגוגל לקשר את המותג שלך לפרסומי מילות המפתח שלך. פוסטים ממותגים גם יאפשרו לכך שיהיה סביר יותר לקשר את הפרופילים החברתיים שלך לשם החברה שלך, מה שעוזר לחברות עם כל סוג של מוניטין של בעיות ניהול.
2. קישור החשבונות החברתיים שלך מעמוד הבית שלך- בזמן שגוגל זוחל באתר שלך ויבחין בקישורים חברתיים, הוא מיד יקשר את הפרופילים החברתיים ההם לאלה של החברה שלך. פוסטים שיגיעו מהחשבונות הקשורים האלה יסייעו לך לדרג מילות מפתח ספציפיות שיופיעו לעיתים קרובות בפוסטים. ל"גוגל פלוס" גם קיים תהליך משלו לתקף אתר עם חשבון עסקי.